Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi Ruskie.

Pierogi Ruskie.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 170 Ocena: 1645

Dodano: 16.06.2018

Odsłon: 321

Ten rodzaj pierogów to jeden z moich ulubionych,zaraz po z kapustą i grzybami ;-) Robię je dość często w trakcie roku.

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 300 ml wrzącej wody
  • 1\4 szkl.oleju
  • Farsz:
  • 0,700-1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 kostki twarogu półtłustego po 250 g
  • 2 duże cebule
  • sól,pieprz do smaku
  • curry
  • masło lub olej do smażenia cebuli
  • Okrasa:
  • boczek
  • olej
> 6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto robię zawsze z połowy porcji,farszu zawsze mi zostaje,wkładam go do lodówki i na drugi dzień lepię pierożki ze świeżo wyrobionego ciasta,ale można oczywiście zrobić z podwójnej porcji,po obgotowaniu pierogów,układać je warstwami w pojemniku,skropić olejem,unikniemy wtedy posklejania,pojemnik zamykamy i przechowujemy w lodówce,na drugi dzień można pierożki odsmażyć,są równie smaczne jak gotowane,a teraz do rzeczy :-)

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju,na złoty kolor,solimy do smaku,wsypujemy 1\4 łyżeczki curry,mieszamy i odstawiamy z ognia.

  2. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,normalnie jak do obiadu,odlewamy przeciskamy przez praskę,po przestygnięciu wrzucamy twaróg,

  3. dodajemy cebulkę z patelni,doprawiamy do smaku solą,pieprzem i dokładnie mieszamy całość (u mnie całość zblendowałam,bo mój synek nie lubi grudek twarogu,jakby wyczuł,to by nie zjadł).

  4. Taka moja uwaga,możecie dać mniej lub więcej twarogu w zależności od tego kto jak lubi,ile ludzi tyle smaków.
    Mąkę przesiewamy do miski,dajemy sól,wlewamy olej i gorącą wodę,następnie wyrabiamy ciasto,ja wspomagam się mikserem,ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 min.żeby odpoczęło,z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje,miskę przykrywamy ściereczką,żeby nie obsychało.

  5. Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kubkiem krążki,na każdy krążek nakładamy po łyżce farszu

  6. i sklejamy,tak przygotowane pierożki odkładamy na ściereczkę i przykrywamy drugą,żeby nie obsychały do czasu do gotowania.

  7. Pierogi wrzucamy partiami na osoloną i wrzącą wodę,gotujemy ok.2 min.od wypłynięcia,nie za długo,bo się rozgotują,odcedzamy i wykładamy na talerz.
    U mnie zawsze robię dwie wersję,chłopaki lubią gotowane okraszone z boczkiem,a ja uwielbiam odsmażane,na obiad i kolacje ;-)




Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń