Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 5923

Dodano:

Odsłon: 1091

Uważam że, to jest najlepsze ciasto jakiekolwiek robiłam na pierogi. Pierogi ruskie są moje i rodziny ulubione, choć i inne też robię.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1 kg. mąki -1 masło(25 dkg) miękkie -2 szklanki letniej wody
  • -2 żółtka -1 jajko -1 płaska łyżeczka soli
  • NADZIENIE:
  • -ziemniaki-ok.3 l.(po ugnieceniu) -2 duże cebule+tłuszcz do smażenia
  • -ser twarogowy chudy-500 g. -sól, pieprz
  • -jak ktoś lubi koperek
  • DO POLANIA:- usmażona cebulka albo boczek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.(z młodych ziemniaków, wybierać te duże. Malutkie mogą być wodniste).Ziemniaki ostudzić, przepuścić wraz z serem przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Cebulkę już nie przepuszczać przez maszynkę, tylko ostudzoną i odsączoną z tłuszczu, dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. Smaczne będą z dodanym posiekanym koperkiem. Farsz zagnieść i przyklepać.

  2. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, podzielić na części,przykryć ściereczką.Brać porcjami i wałkować.Wykrawać szklanką. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać pierogi.

  3. Układać na ściereczce albo oprószonej mąką blaszce.

  4. Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. A po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min.od odkrycia. Przed wyjęciem, polać szklanka zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz albo miskę.

  5. Polać śmietaną lub usmażoną cebulką,oraz przyrumienioną bułką tartą.Do pierogów podać też maślankę, albo kefir.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń