Do góry

Dania główne Przepis na:

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE

Autor: marysia11082

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1284

Dodano: 03.06.2012

Odsłon: 8477

Kto ich nie zna i kto ich nie lubi są trochę pracochłonne ale warto.

Składniki

  • mąka, 1 kg
  • biały ser, 0,70dag
  • cebula, 3 szt
  • tłuszcz do podsmarzenia cebuli, 2 łyżki
  • sól.pieprz, do smaku
  • ziemniaki, 1,5kg
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę

  2. Cebulę podsmażyć na złoty kolor,dodać do ziemniaków

  3. Ser pokruszyć rękoma na ziemniaki

  4. Przyprawić solą i pieprzem,dokładnie wymieszać

  5. Mąkę wysypać na stolnicę zrobić w środku dołek i podlewać mocno ciepłą wodą,/ok. 1/2 litra/ dobrze wyrobić..Ciasto ma być dosyć miękkie,

  6. Podsypywać mąką i rozwałkować na ok.3 mm, wykrawać szklanką /ja mam specjalny lejek/ koła nakładać łyżeczką farsz i zlepiać pierogi.Zlepione pierogi układać na ściereczkę.

  7. Pod koniec lepienia zagotować 2-3 litry wody,wrzucać partiami pierogi,po wypłynięciu na wierzch wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą,wyłożyć do dużej miski i polać troszeczkę olejem potrząsać co jakiś czas aby się nie posklejały.Czynność powtarzamy a z ugotują się wszystkie pierogi.

  8. Można stopić boczek z cebulką lub polać śmietaną .SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 05 czerwca 2012 Mniam pychota! Pierogi to ja mogę jeść zawsze, wszędzie i w każdych ilościach :)

34 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 03 czerwca 2012 Dodałam do ulubionych, bo sama jeszcze się na ruskie nie porwałam, a zbieram się do tego od dłuższego czasu. Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

34 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń