Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 2176

Dodano:

Odsłon: 16226

Trochę pracy owszem jest ale za to efekt końcowy rewelacyjny :)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować, ostudzić i razem z serem przecisnąć przez praskę . Na oleju zeszklić cebulę. Wymieszać z ziemniakami i serem, doprawić solą i pieprzem

  2. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.

  3. Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na placki, wycinać kółka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Podawać najlepiej z kwaśną śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 04 listopada 2012 Proponuję cebulę usmażyć na smalcu ze skwarkami:)

20 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elzbieta8960 02 września 2012 Pyszne pierogi i piekna falbanka ktorej zadnym urzadzeniem nie zrobisz ....duza 5 :)

A to link do zrobienia pieknej falbanki ktory kiedys dostalam dzieki uprzejmisci Polarnej :)

http://www.youtube.com/watch?v=zxDbAneMpJ0

24 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 02 września 2012 u mnie do ruskich dodaje sie smazone maslo z duza iloscia cebuli,a ta falbanke robi sie przy pierogach z kapusta,wsz. jedno sa na pewno pyszne, uwielbiam!

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 02 września 2012 Faktycznie klasyczne ruskie pierogi . Mój zachwyt wzbudza ta falbanka wokół nich /a prawdziwe ruskie z niej m.in. słyną / , o której wykonaniu nie szepnąłeś nawet słówka ! Przydałby się zaś instruktaż dla niewtajemniczonych . Pozdrawiam .

21 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń