Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi smażone

Przepis dnia 2010-12-28
Pierogi smażone

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 1181

Dodano:

Odsłon: 38033

Znakomite na ciepło i na zimno. Doskonałe do barszczu czystego.

Składniki

  • Mąka pszenna, 2 szklanki
  • jajko, 1 sztuka
  • drożdże instant, 8 g
  • olej, 1 łyżka
  • ciepłe mleko, 3/4 szklanki
  • cukier, łyżeczka
  • sól, szczypta
  • olej do smażenia
  • farsz np. grzyby z cebulką
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z drożdżami. Dodać mleko, jajko, olej, cukier i sól. Zagnieść ciasto.

  2. Rozwałkować i wycinać szklanką kółka. Nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. Smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.

  3. Ja zrobiłam farsz z drobno pokrojonych pieczarek przesmażonych z cebulką. Na końcu doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem.

  4. Z tego ciasta wychodzi ca 40 pierogów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ANIA82 11 listopada 2014 Rewelacja!!!
Ja nadziaøam swoje piersiá kurczaka zamarynowaná w przyprawie gyros i serem æóøtym. Pychotka!!!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mesmarcz 05 marca 2011 Te pierogi sa przepyszne moja mama je robi,a na wigilie sa z makiem.Palce lizac:)))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jacob__w 05 marca 2011 Wygląda rewelacyjnie... mam pytanie .. czy zamiast farszu na słono można by wrzucić np jabłko i potem polać to miodem?? wtedy wyjdą pierogi na słodko??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zosia47 16 stycznia 2011 czy pierogi wykonane z tego ciasta można upiec w piekarniku zamiast smażyć na oleju?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Alicja_XXY 30 grudnia 2010 ooo ho ho mniam mniam;))..wygladaja pysznie

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jowita 28 grudnia 2010 takie pierogi pamiętam z dzieciństwa. Robiła je mama do barszczu, który piliśmy w pierwszy dzień świąt. W Wigilię były uszka a w następne dni właśnie te pierożki. Ostatnio je wspominałam z rodzicami.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 28 grudnia 2010 Wyglądają bardzo smakowicie. I z proponowanym farszem napewno są! A co dopiero z suszonych prawdziwków i cebulki?

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń