Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi w zapiekance z pomidorami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3287
Składniki
Mąkę przesiej z solą. Wbij 1 jajko, wymieszaj. Stopniowo dodawaj 3–5 łyżek wrzątku i 1 łyżkę stopionego masła, wyrób ciasto. Odstaw na 15 min.
Do mięsa dodaj 1 startą na tarce cebulę. Wbij pozostałe jajko i dosyp tartą bułkę. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Ciasto rozwałkuj i pokrój radełkiem na małe kwadraty.
Na połowę wyłóż po porcji farszu, przykryj pozostałymi kwadratami, zlep brzegi. Ugotuj je w osolonej wodzie. Osącz
Posiekaj czosnek i pozostałą cebulę, zeszklij na reszcie masła. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i oregano.
Pierogi włóż do formy i poprzekładaj kawałkami papryki, polej sosem i posyp serem. Zapiekaj 15 min w temp. 200°C. Udekoruj ziołami.Źródło: Naj