Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z bananami

Pierogi z bananami

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4901

Dodano:

Odsłon: 858

Pierwszy raz robiłam z bananami i bardzo nam smakowały.

Składniki

  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkie
  • -1 szklanka letniej wody -1 żółtko -1 jajko -1/2 łyżeczki soli
  • NADZIENIE:-7 bananów
  • DO POLANIA:- zrumieniona tarta bułka na maśle
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść i podzielić na trzy części.
    Dwie części, przykryć ściereczką. Jedną rozdzielić na dwie części.Jedną rozwałkować ciut większą, niż mamy formę do pierogów.Formę oprószyć mąką i ułożyć ciasto. Lekko wgnieść ciasto w zagłębienia, w które wkładać ok. 1 cm. plasterki bananów.

  2. Drugie ciasto, rozwałkować i przykryć banany.
    Ostrożnie wałkować, lecz dociskając.

  3. Formę obrócić, żeby wysypać zlepione pierogi.

  4. Ułożyć pierożki na oprószonej mąką blaszce, albo tacce.

  5. Wrzucać partiami na kipiącą wodę,przemieszać i przykryć. Jak wypłyną gotować z 5 min. Z resztą ciasta tak samo postąpić .
    Podawać polane przyrumienioną tartą bułką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń