Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z białym serem i cukrem

Pierogi z białym serem i cukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 763

Dodano:

Odsłon: 925

Pierogi to danie łatwiejsze w wykonaniu niż mogłoby się to wydawać, a do tego zrobisz je ze składników, które na co dzień goszczą w Twojej kuchni.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • łyżka oleju
  • 700g białego sera
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do szklanki z wodą dodaje łyżkę oleju. Mąkę przesiewam do miski i dodaję stopniowo wodę z olejem. Składniki łączę za pomocą łyżki, a następnie ugniatam przez kilka minut, aż do momentu uzyskania plastycznego i jednolitego ciasta. Ciasto powinno z łatwością odchodzić od ręki. Gotowe ciasto odstawiam na około 30 minut.

  2. Żółtka ucieram z cukrem, a ser rozgniatam za pomocą widelca. Następnie do sera dodaję jaka z cukrem, a całość dokładnie mieszam.

  3. Ciasto dzielę na dwie części. Każdą z nich rozwałkowuję na cienki placek, z którego, za pomocą szklanki wycinam kółka. Po wycięciu, każde kółko z osobna jeszcze raz rozwałkowuję na cienki placek. Na środku każdego koła kładę mniej więcej łyżkę serowego farszu i sklejam ich brzegi.

  4. Pierogi wrzucam do gotującej się wody. Z wody wyciągam dopiero, gdy wypłyną na powierzchnię. Gotowe pierogi polewam słodką śmietaną lub roztopionym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń