Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem

Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 124

Cienkie, aksamitne ciasto pierogowe i sezonowy farsz.

Składniki

  • CIASTO: 300 g mąki pszennej tortowej (typ 450),
  • szczypta soli,
  • 200 ml wrzącej wody,
  • 30 g masła,
  • dodatkowa mąka do posypywania stolnicy.
  • FARSZ: 1 kg świeżego bobu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 1 duża szalotka,
  • 2 łyżki dobrej jakości oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1 biała cebula podsmażona na maśle
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. WYKONANIE CIASTA PIEROGOWEGO:

    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól.
    We wrzącej wodzie rozpuszczamy masło i stopniowo dodajemy do mąki, mieszając drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki się połączą, przekładamy na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiamy ok. 10 minut, aż ciasto będzie idealnie gładkie (ciasto jest bardzo miękkie, więc niespecjalnie się zmęczymy). Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut i przykrywamy ściereczką (niech odpocznie, podczas gdy my zajmiemy się przygotowaniem farszu).


    WYKONANIE FARSZU:

    Bób myjemy i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy ok. 10-15 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obieramy ze skórki.
    Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i dodajemy do bobu razem z olejem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
    Całość blendujemy, uważając, aby nie wyszła nam pulpa/papka, a wyczuwalne były małe grudki bobu.
    Dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Farsz powinien być dość wyrazisty w smaku.
    Ciasto pierogowe dzielimy na 3 części i kolejno rozwałkowujemy na cienkie placki, posypując stolnicę i wałek mąką. Resztę ciasta trzymamy pod przykryciem.
    Szklanką wykrawamy kółka (ponieważ jako antytalent do lepienia ułatwiam sobie pracę maszynką do pierogów, dobieram szklankę do średnicy swojej maszynki), na środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu. Zlepiamy.
    Gotowe pierogi układamy na desce/stolnicy solidnie posypanej mąką i przykrywamy ściereczką, aby nam nie obeschły.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy łyżkę oleju. Do gotującej się wody wrzucamy pierogi i gotujemy aż wypłyną na wierzch (ja zazwyczaj daję im jeszcze minutę na powierzchni).
    Ja podałam pierogi z podsmażoną na maśle białą cebulką.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń