Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z buraczkami"
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1800
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 272
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 214
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 754
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1800
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 160
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 233
Polecam.
Odsłon: 272
Składniki
czas ok. 70 min; porcja – 490 kcal, cena 3,10 zł
Buraczki oczyść, odetnij korzonki (jeśli używasz botwinki, listki pozostaw), opłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż je do garnka, zalej wodą i ugotuj na półtwardo (20 min).
Buraczki odcedź, przestudź i posiekaj lub zetrzyj na tarce. Wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, pokruszoną bryndzą, mieloną papryką i małą szczyptą soli.
Z mąki, jajka i szklanki ciepłej wody zagnieć dość ścisłe ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy na cienki placek, szklanką wykrój krążki.
Na każdy krążek nakładaj porcję przygotowanego farszu, lep pierogi, starannie dociskając brzegi ciasta. W dużym szerokim garnku zagotuj wodę z łyżeczką soli. Wkładaj pierogi i gotuj około 10 minut.
Ostrożnie wyjmuj pierogi łyżką cedzakową, układaj na półmisku. Masło rozpuść na patelni. Cebulę obierz i drobno poszatkuj, wrzuć na masło, przesmaż. Polej gotowe pierogi.
Jeśli przyrządzasz pierogi z większej porcji ciasta, oderwij tylko ten kawałek, który zamierzasz wałkować. Resztę owiń folią spożywczą. Dzięki temu ciasto nie obeschnie, a ty nie będziesz miała problemów ze zlepianiem brzegów pierożków. Gotowe sztuki układaj na ściereczce posypanej mąką.Źródło: Świat kobiety