Przekąski Przepis na:
pierogi z feta

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 493
Dodano: 21.10.2010
Odsłon: 14969
Składniki
- 450g maki
- 1/2 opakowania suszonych drozdzy
- 40g sukru
- 1lyzeczka soli
- 1/2 kostki roztopionego masla
- 250ml cieplego mleka
- 1 jajko+zoltko
- jajko rozstrzepane z odrobina mleka
- farsz:500g fety rozdrobnionej w reku,wymieszanej z 3 lekko utrzepanymi jajkami,2 lyzkami cieplego masla,zielona pietruszka i sw
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
drozdze wymieszac z 2 lyzkami cieplej wody,pozostawic na 10min...wymieszac make,cukier i sol...na srodku maki zrobic wglebienie,do ktorego wbijamy jajka,wlewamy mleko i maslo...wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na 1 godz.2. w tym czasie przygotowac farsz3. wyrabiamy ciasto dodajac make ,tak by bylo elastyczne...rozwalkowac na placek o grubosci 5mm...szklanka wykrawamy krazki,ktore nadziewamy farszem...formujemy pierogi,ktore odstawiamy do wyrosniecia na 15min...smarujemy mieszanka jajka i mleka...wstawiamy do piekarnika na 15min.(200°)...podajemy cieple
Komentarze do przepisu (9)

korfanty78 05 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Wysmienite,pycha,tylko farsz nastepnym razem z polowy,bo mi duzo zostalo,ja podawalam z ketchupem,pycha3 Kto głosował? | Odpowiedz

Witaminka 31 października 2010Zgłoś do usunięcia
Właśnie robię te pierożki ale ciasto jest za rzadkie !!a pilnowałam się przepisu.Musze teraz do sklepu po mąkę zasuwać:)zobaczymy jak to z nimi będzie:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

camellia 25 października 2010Zgłoś do usunięcia
sw. ...oznacza swiezo zmielony pieprz...usterka techniczna,ktorej nie moge poprawic3 Kto głosował? | Odpowiedz

alicjunia 25 października 2010Zgłoś do usunięcia
do ulubionych :)3 Kto głosował? | Odpowiedz

china 22 października 2010Zgłoś do usunięcia
a ! tyropitakia- smacznego!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Annuar 22 października 2010Zgłoś do usunięcia
Wyglądają po prostu wspaniale - schrupałabym je wszystkie. Zawsze podziwiam tych, którzy robią takie cuda - mi się niestety nie chce ;(. A co to znaczy: "i sw, " ? (na koniec przepisu farszu)3 Kto głosował? | Odpowiedz

jakub25 21 października 2010Zgłoś do usunięcia
na pewno są pyszne!3 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 21 października 2010Zgłoś do usunięcia
Jak one apetycznie wyglądają!3 Kto głosował? | Odpowiedz

Paulla 21 października 2010Zgłoś do usunięcia
Smakowicie wyglądają, pewnie warto to danie wypróbować pozdrawiam :)3 Kto głosował? | Odpowiedz