Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jabłkami

Pierogi z jabłkami

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 310 Ocena: 8067

Dodano: 10.04.2018

Odsłon: 454

Niezapomniany słodki smak babcinych pierogów z dzieciństwa, dodatkowo oblanych smażoną śmietaną , która dochodziła na patelni w rogu kuchni angielki, a jej aromat z zapachem gotowanych pierogów napełniał całą kuchnie.

Składniki

  • Składniki na ciasto :
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • Składniki na farsz jabłkowy :
  • 6 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a następnie odciśnij z nich sok. Do jabłek dodaj cynamon, aromat waniliowy i cukier. Wszystko razem wymieszaj. Odstaw.

  2. Wsyp mąkę do miski, dodaj olej i wodę i ugnieć ciasto , najlepiej mikserem z końcówkami do ugniatania.

  3. Wyrobione ciasto podziel na dwie części.
    Rozwałkuj jedno ciasto podsypując mąką i powycinaj na nim szklanka krążki, na środek nakładaj łyżeczką farsz jabłkowy. Z drugim kawałkiem ciasta zrób to samo.

  4. Posklejane układaj na ściereczce.

  5. Pierogi gotuj w osolonej , wrzącej wodzie z dodatkiem oleju przez około 5-8 minut na wolnym ogniu od momentu wypłynięcia na wierzch. Odcedź.
    Ugotowane pierogi wykładaj na talerz, polej roztopioną margaryną, omaść smażoną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń