Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z jagodami"
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36062
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 182
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 393
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36062
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 182
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 320
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 393
Składniki
Ciasto: mąkę z solą przesiej przez sitko. Dodaj olej lub masło, wymieszaj. Ciągle mieszając (możesz to robić mikserem), dolewaj powoli wrzącą wodę. Gdy temperatura ciasta zmniejszy się, wyrób je rękami. Powinno być elastyczne i nie może kleić się do rąk. Odłóż pod przykryciem na 30 minut.
Jagody przebierz. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Serek wymieszaj z żółtkiem i cukrem pudrem. Delikatnie połącz z jagodami.
Ciasto rozwałkuj na płat o grubości 2-3 mm. Wykrój z niego kółka. Na środek każdego nałóż po łyżeczce nadzienia i sklej po bokach, tworząc ozdobną falbankę. Gotuj ok. 5 minut w dużej ilości osolonego wrzątku. Podawaj ze śmietaną i cukrem.
Lepimy kształtne pierogi
Wymaga to trochę praktyki i wprawy. Ważne, by rozwałkować ciasto dość cienko, a potem wykroić niezbyt duże kółka. Szklanka jest dobrą miarą, ale możesz użyć nieco większej miseczki. A teraz lepienie!
•Wewnętrzne brzegi pierogów delikatnie zwilżamy zimną wodą albo smarujemy roztrzepanym białkiem – ułatwi to ich zlepianie.
•Najprościej i najszybciej wykończysz zlepione brzegi, dociskając do nich ząbki widelca.
•Łańcuszek – róg pieroga zawiń ku środkowi. Tuż obok zagnij kolejny wałeczek ciasta i tak dalej.
•Falbanka – zawiń róg pierożka. Łap brzeg dwoma palcami, zgniataj, znowu łap i zgniataj. I tak do końca krawędzi.Źródło: Naj