Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

Autor: dragonik7

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 374

Dodano: 19.01.2018

Odsłon: 134

Takie słodkie danie jak pierogi mama serwowała nam zarówno jako danie obiadowe ale też słodki deser.

Składniki

  • 800 g mąki
  • 2 niepełne szklanki gorącej wody
  • 2 łyżeczki masła
  • szczypta soli
  • ok 800g jagód
  • 1/4 szklanki cukru
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ąkę wsypujemy do miski lub na stolnicę. Na środku robimy dołek, powoli wlewamy gorącą wodę zagarniając nożem to, co spływa na boki. Dodajemy masło i delikatnie mieszamy całość. Czekamy aż ciasto przestygnie. Możemy dodać jajko ale to nie jest konieczne. Dodajemy odrobinę soli i dokładnie zagniatamy ciasto aby było gładkie i lśniące.

  2. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko ale uwaga nie za cienko aby pierogi nie pękały nam podczas gotowania. Wycinamy z ciasta koła, kwadraty, trójkąty - takie kształty jakie najbardziej Wam odpowiadają.

  3. Jagody mieszamy z cukrem i mąką. Mąka sprawi, że nasze nadzienie nie będzie zbyt wodniste.
    Na środek wykrojonego ciasta nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy brzegi.
    W garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Partiami wrzucamy pierogi i gotujemy je na wolnym ogniu ok 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 19 stycznia No nie mogę o tej godzinie wchodzić na Smakerka!Takie pyszności!Z jagodami...pierogi...Mniam!!!!!!! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń