Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi wg przepisu z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu.
Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.
Odsłon: 564
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2103
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1393
Polecam bardzo smaczną ,zdrową i szybką sałatkę z warzyw surowych.
Odsłon: 564
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2103
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1393
Składniki
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, szczypty soli, dolewając po trochu letniej wody, by otrzymać ciasto miękkie, nieklejące się do rąk. Odstawić pod przykryciem. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać szklanką koła, napełniać jagodami z cukrem. Wrzucać na gotującą wodę. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową. Podawać ze śmietaną i cukrem lub rozpuszczonym masłem.