Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z jagodami i serem na słodko + jak zrobić ciasto na pierogi czekoladowe

Pierogi z jagodami i serem na słodko + jak zrobić ciasto na pierogi czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 73947

Dodano:

Odsłon: 5600

Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne pierogi z jagodami, oraz przepisem na ciasto czekoladowe na pierogi. Polecam wypróbować przepis, bo pierogi są bardzo smaczne.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów
  • 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 2 łyżki kakao ciemnego bez cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 130 ml wrzątku (130 g)
  • 2 łyżki oleju (około 30 ml)
  • szczypta soli
  • farsz na jedną porcję ciasta:
  • około 300 g twarogu (chudego, półtłustego, tłustego)
  • szklanka jagód
  • cukier do smaku (użyłam około 2 łyżek cukru trzcinowego)
  • Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów - ciasto klasyczne
  • 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 100 ml wrzątku (100 g)
  • 1 łyżki oleju (około 15 ml)
  • szczypta soli
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie farszu:
    Do miski przekłam twaróg, dodaję cukier i rozcieram widelcem lub mikserem. Następnie dodaję dokładnie wypłukane i osączone jagody i mieszam (staram się aby za dużo jagód nie rozgnieść). Farsz jest gotowy.

  2. Przygotowanie ciasta na pierogi z kakao:
    Do mąki dodaję wszystkie składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało się gładkie i elastyczne.
    Gotowe ciasto zawijam w folie spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut żeby odpoczęło.

  3. Przygotowanie ciasta na pierogi bez kakao - klasyczne:
    Do mąki dodaję wszystkie składniki na ciasto, dokładnie mieszam łyżką żeby składniki się połączyły. Następnie ciasto wykładam na blat lekko posmarowany olejem i wyrabiam przez kilka minut, tak bay ciasto stało się gładkie i elastyczne.
    Gotowe ciasto zawijam w folie spożywczą lub wkładam do woreczka i odkładam na około 30 minut żeby odpoczęło.

  4. Końcowe przygotowanie pierogów:
    Blat delikatnie smaruję olejem i rozwałkowuję ciasto na grubość około 2 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam krążki, skrawki ponownie zagniatam, wkładam do woreczka i później ponownie rozwałkowuję.

    Krążek ciasta delikatnie rozciągam w palcach, nakładam około 1 łyżeczki farszu i sklejam tak jak się skleja pierogi, dokładnie i mocno aby farsz nie wyszedł podczas gotowania.
    Gotowe pierogi układam na ściereczce.

  5. Gotowanie:
    Do wody w której będę gotowała pierogi dodaję szczyptę (taką sporą) soli, i około łyżki oleju. Gdy woda się zagotuje wrzucam pierogi i gotuję od momentu wrzucenia około 3 minut, następnie wyjmuję łyżką cedzakową i gotuję następną porcję. Białe jaki ciemnie ciasto gotuję tak samo.

    Pierogi z jagodami są gotowe, możemy je podać z jogurtem lub śmietaną, z dodatkiem jagód i cukru. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń