Dania główne Przepis na:
Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 1 jajko
- sól
- Farsz:
- 750 g kapusty kiszonej
- 50 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- liść laurowy
- sól ,pieprz
5-6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Przygotowanie
-
Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody. W tym czasie kapustę zalać 200 ml wody ,dodać liść laurowy i gotować godzinę na wolnym ogniu. Kapustę odcedzić i posiekać.
-
Namoczone grzyby opłukać i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować przez 30 min ,tak by na koniec nie pozostawało prawie nic płynu.
-
Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na 2 łyżkach masła.
Wraz z grzybami zemleć w maszynce do mięsa.
-
Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć posiekaną kapustę oraz grzyby ,podsmażyć 7-8 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
-
Przygotować ciasto
W przesianej mące zrobić dołek ,wbić jajko ,wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto ,dodając ok. 100 ml wody. Wyrabiać ,aż będzie gładkie. Rozwałkować na 2-2,5 mm grubości ,oprószając stolnicę mąką. Wycinać szklanką lub foremką koła. -
Na środek kłaść farsz i zlepić. Gotować w osolonej wodzie i wyjmować 3 min po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Komentarze do przepisu (5)

Obserwator 01 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Też masz liść laurowy domowy..wow3 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 01 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
A gdzie cebulka i śmietana...0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ewaaa 01 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
bardzo lubię :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

RA_ROSSA 01 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Poproszę dużą porcję:)9 Kto głosował? | Odpowiedz

goramarcina1 01 grudnia 2013Zgłoś do usunięcia
Super, bez skwareczek serwuję takie na wigilię :)12 Kto głosował? | Odpowiedz