Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi  z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1815 Ocena: 41758

Dodano:

Odsłon: 7300

:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • liść laurowy
  • sól ,pieprz
5-6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć na co najmniej 2 godziny w 200 ml wody. W tym czasie kapustę zalać 200 ml wody ,dodać liść laurowy i gotować godzinę na wolnym ogniu. Kapustę odcedzić i posiekać.

  2. Namoczone grzyby opłukać i zalać wodą ,w której się moczyły ,przecedzoną przez gęste sito. Gotować przez 30 min ,tak by na koniec nie pozostawało prawie nic płynu.

  3. Obraną i pokrojoną w krążki cebulę zrumienić na 2 łyżkach masła.
    Wraz z grzybami zemleć w maszynce do mięsa.

  4. Na patelni roztopić resztę masła ,włożyć posiekaną kapustę oraz grzyby ,podsmażyć 7-8 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  5. Przygotować ciasto

    W przesianej mące zrobić dołek ,wbić jajko ,wsypać szczyptę soli i zagnieść ciasto ,dodając ok. 100 ml wody. Wyrabiać ,aż będzie gładkie. Rozwałkować na 2-2,5 mm grubości ,oprószając stolnicę mąką. Wycinać szklanką lub foremką koła.

  6. Na środek kłaść farsz i zlepić. Gotować w osolonej wodzie i wyjmować 3 min po tym jak wypłyną na powierzchnię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń