Dania główne Przepis na:
Pierogi z kapustą i grzybami

Przepisów i artykułów: 1943 Ocena: 44330
Dodano: 19.10.2014
Odsłon: 6436
Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąki
- jajko
- sól
- Farsz:
- 750 g kapusty kiszonej
- 60 g grzybów suszonych
- cebula
- 3 łyżki masła
- liść laurowy
- sól ,pieprz
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Grzyby moczymy 2 godziny 2 szklance wody. Kapustę zalewamy szklanką wody ,dodajemy liść laurowy i gotujemy godzinę na małym ogniu. Następnie kapustę odcedzamy i siekamy. Grzyby gotujemy w tej samej wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w piórka ,zrumieniamy na 2 łyżkach masła i razem z grzybami mielimy (na średnich oczkach) na patelni roztapiamy pozostałe masło ,dodajemy kapustę i zmielone grzyby ,podsmażamy około 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z przygotowanego farszu robimy kulki.
Ciasto
W misce usypujemy kopczyk z mąki ,robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Po wyrobieniu mąki z wodą ,ponownie robimy dołek ,wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko ,dodajemy szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy tak ,by było lekko lejące. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Na środek każdego kółka kładziemy kulkę farszu ,pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku 3 min po tym ,jak wypłyną na powierzchnię.
Komentarze do przepisu (4)

genowefa-stolnica 21 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Takie danie z kapusto i grzybamy musi byc bosko gazotwórcze. Aż chce się żyć i nie tylko.5 Kto głosował? | Odpowiedz

lwica007 12 listopada 2014Zgłoś do usunięcia
Pierogi na pewno smaczne,tylko zdjęcie nie do tego przepisu.Te dwa pierogi po prawej to ruskie,a te na górze to chyba te właściwe,ale jakieś ogromne,z sosem z boczku,cebuli i chyba kurek.2 Kto głosował? | Odpowiedz

ggosienka68 20 października 2014Zgłoś do usunięcia
Pierogi uwielbiam, ale to wykrawanie,zlepianie .... leniuch jestem:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 19 października 2014Zgłoś do usunięcia
Kocham! :) Pychoty :D4 Kto głosował? | Odpowiedz