Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: EWAM45

Przepisów i artykułów: 147 Ocena: 1990

Dodano: 15.12.2014

Odsłon: 4712

Doskonałe przy każdej okazji. Najbliższa to Wigilia

Składniki

  • 1/2 kilograma kapusty
  • 5 dag grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • olej rzepakowy
  • sól , pieprz
  • Na ciasto
  • 1/2 kg maki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka 1 żółtko
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. WYKONANIE

    Z mąki i pozostałych składników wyrabiamy ciasto, powinno być szkliste.

    Kapustę spłukujemy wodą, odgotowujemy do miękkości.

    Grzyby zalewamy wodą moczymy, a potem gotujemy ok . 1 godz.

    Cebulkę dusimy na oleju, dodajemy pokrojone grzyby i dalej obsmażamy tak ok 10 min.

    Kapustę przecedzamy przez sito, jak ostygnie odciskamy, szatkujemy nożem, można przekręcić przez maszynkę.

    Do kapusty dodajemy uduszone grzybki i cebulę. mieszamy dodajemy do smaku sól pieprz.

    Kleimy pierogi, gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.

    Jak wypłyną , po minucie wyjmujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń