Do góry

Dodatki Przepis na:

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 1977 Ocena: 9884

Dodano: 14.12.2016

Odsłon: 7174

Staropolskie pierogi na Wigilię.

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie nadzienia:
    Kapustę przepłukać, dobrze odcisnąć, zalać ciepłą wodą, dodać liść laurowy i gotować przez 10 minut, po czym dobrze odsączyć. Grzyby namoczyć wcześniej w mleku wymieszanym z wodą (pół na pół). Następnie odsączyć i ugotować na wodzie do miękkości. Po czym odcedzić na sicie a wywar odstawić. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy kapustę, całość zasmażamy około 3 minuty, dodajemy posiekane grzyby i nadal zasmażamy do odparowania nadmiaru soku, przyprawiamy do smaku i odstawiamy do wystygnięcia.
    Wykonanie ciasta:
    Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i rozwałkować na stolnicy posypanej mąką. Po czym wycinamy szklanką kółka, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pierogi. Gotujemy w dużej ilości posolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oleju przez 3 minuty od wypłynięcia. Po ugotowaniu wykładamy pierogi na półmisek i polewamy zrumienioną na maśle cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń