Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi z kapustą i grzybami"
Polecam.
Odsłon: 118
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 685
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2180
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1486
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 188
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 624
Polecam.
Odsłon: 118
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 685
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2180
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1486
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 188
Przepyszne tradycyjne danie
Odsłon: 624
Składniki
Farsz: grzyby zalej wodą, odstaw do namoczenia (najlepiej na noc). Potem je odcedź, wodę zachowaj, grzybki posiekaj. Kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna, opłucz, osącz. Włóż do garnka.
Dodaj majeranek, listki laurowe i ziarenka ziela. Zalej wodą z moczenia grzybów. Ugotuj do miękkości. Marchewkę obierz, opłucz, drobno zetrzyj. Dodaj do kapusty. Gotuj razem jeszcze chwilę. Usuń przyprawy, wystudź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju.
Dodaj grzyby, a po kilku chwilach także kapustę. Smaż 5-10 minut. Farsz przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Ciasto: wodę zagotuj. Mąkę przesiej do miseczki, zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę (musi być wrząca!).
Wymieszaj łyżką, po kilku chwilach wbij jajko, wlej olej. Zagnieć ciasto. Podziel je. Każdą porcje cienko rozwałkuj. Wytnij krążki. Nałóż na nie farsz. Złóż, mocno zlep brzegi. Pierogi ugotuj w posolonym wrzątku. Podawaj, np. ze zrumienioną na oleju cebulką.Źródło: Tina