Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i pieczarkami.

Pierogi z kapustą i pieczarkami.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 849 Ocena: 7306

Dodano: 09.12.2017

Odsłon: 1061

Pierogi z farszem zrobionym z domowego kiszenia kapustą i pieczarkami, okraszone skwarkami z cebulką.

Składniki

  • mąka 3 szklanki
  • jajka kurze 2 szt.
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • sól 1 płaska, mała łyżeczka
  • cebula 1 szt.
  • kawałek słoniny
  • Sól
  • kapusta kiszona słoik 900 ml
  • pieczarki 1 kg
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na farsz:

    kapusta kiszona słoik 900 ml
    pieczarki 1 kg
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Wykonanie farszu:

    Ugotowane pieczarki wraz z kapustą odciskamy z wywaru i przepuszczamy przez standardowe sitko 4 mm., następnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.

  2. Wykonanie ciasta:

    Przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka i około 1/2 szklanki wody ciepłej. Solimy i dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie sprężyste.

  3. Wykonanie pierogów:

    Ciasto cienko rozwałkowujemy. Na rozwałkowany placek nakładamy małe kulki nadzienia i przy pomocy maszynki zlepiamy pierogi.

  4. Zlepione pierogi wkładamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy przez 3 minuty, od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

  5. Okrasa:

    cebula 1 szt.
    kawałek słoniny
    sól

    Pokrojoną słoninę w kostkę i cebulę smażymy na rumiany kolor, solimy do smaku.

  6. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, układamy na talerze i podajemy okraszone skwarkami z cebulka.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń