Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 377

Takie pierogi mogą być na kolację Wigilijną.

Składniki

  • FARSZ:
  • -1 l. kapusty kiszonej -ok. 2 duże ugotowane ziemniaki
  • -1 cebula -olej do usmażenia cebuli -sól, pieprz
  • -1/4 szklanki bułki tartej -natka pietruszki
  • CIASTO:
  • -1/2 kg. mąki -1/2 masła(125 g) miękkie
  • -1 szklanka letniej wody -1 żółtko
  • -1 jajko -1/2 łyżeczki soli
  • DO POLANIA: -usmażona cebula
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. farsz-Kapustę ugotować,odcisnąć i przepuścić przez maszynkę do mięsa z większymi oczkami. Cebulę pokroić i podsmażyć.Dodać resztę składników, przyprawić.

    Ciasto zagnieść, przykryć ściereczką.Wałkować i wykrawać szklanką. Nadziewać farszem i sklejać.

  2. Gotować w kipiącej wodzie, od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu odkryć pokrywkę.Gotować ok.7-8 min. Przed wyjęciem, polać szklanką zimnej wody. Wyjmować durszlakiem, na talerz.

  3. Podawać z przyrumienioną cebulką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń