Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami

Pierogi z kaszą gryczaną i ziemniakami

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 149 Ocena: 4880

Dodano: 27.01.2012

Odsłon: 15003

Dzisiaj na odmianę pierożki z kaszą, ziemniakami, podsmażaną cebulką i pieprzem.

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanka wody
  • 50 dag ziemniaków
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 10 dag boczku
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek
  • olej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Mąkę łączymy z jajkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wyrabiamy ciasto dolewając stopniowo ciepłą wodę.

  2. Farsz: Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek i dodajemy cebulę, całość smażymy na złoto. Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę, dodajemy ugotowaną kaszę, boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

  3. Wcześniej przygotowane ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki i nakładamy na nie farsz. Następnie kleimy pierogi i wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy przez ok 5 min i odcedzamy.

  4. Podsmażamy na maśle lub smalcu na patelni (z obu stron). Podczas smażenia posypujemy wierzch świeżo zmielonym pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy podawać ze śmietaną, lub skwarkami.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 11 stycznia 2014 wygladaja apetycznie, ale nigdy nie slyszalam o takich,przy okazji ruskich zrobie pare takich,moja mama robila z kiszona kapusta i bialym serem , pyszne

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 27 stycznia 2012 Znam smak tak przyrządzonych pierogów,polecam sa naprawde dobre,a z białym serem jeszcze lepsze.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka78 27 stycznia 2012 Uwielbiam pierogi w każdej postaci. Chętnie wypróbuję:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 27 stycznia 2012 Następnym razem właśnie mam w planie dać zamiast ziemniaków ser, ciekawa jestem czy lepsze :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 27 stycznia 2012 Ostatnio robiłam takie pierożki tylko zamiast ziemniaków dałam biały ser. A podsmażane jeszcze pyszniejsze :) mmm

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

viktoria 27 stycznia 2012 uwielbiam takie pierogi,a te wyglądają pysznie!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń