Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 81 Ocena: 1818

Dodano:

Odsłon: 18255

Dla kibiców piłki nożnej.

Składniki

  • mięso gotowane, 60-80 dkg
  • cebula, 1 szt.
  • czerstwa bułka, 1 szt.
  • masło, 2 łyżki stołowe
  • jajko, 1 szt
  • Boczek wędzony, 15 dkg
  • CIASTO:
  • mąka tortowa lub wrocławska, 4 szklanki
  • jajka, 2 szt.
  • gęsta kwaśna śmietana 18%, 5 łyżek stołowych
  • olej, 3 łyżki
  • sól, szczypta
  • letnia woda, 3/4 szklanki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek w środku i wbić jajka, śmietanę, olej i sól. Mieszając ciasto dodawać stopniowo wodę aby ciasto wyrabiało się miękko i łatwo. Przykryć ciasto miską i pozostawić pod przykryciem 15 minut. Podzielić ciasto na trzy części, dwie z nich trzymać przykryte wilgotną ściereczką a jedną rozwałkować i wycinać placuszki.

  2. Farsz: zmielić mięso na maszynce, dodać bułkę wymoczoną i dobrze wyciśniętą, usmażyć na maśle drobną posiekaną cebulę, jedno całe jajko i trochę soli i pieprzu. Wszystko razem dobrze wymieszać.

  3. Na wycięte z ciasta placuszki nałożyć łyżeczką farsz, zlepić dobrze brzegi i gotować na osolonej wodzie aż wypłyną.

  4. Na patelni rozgrzać masło, ugotowane pierogi podpiec 2 minuty z każdej strony, przed podaniem posypać (polać) podsmażonym boczkiem lub słoniną. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 stycznia 2014 Ciekawe i innowacyjne ciasto na pierogi, muszę koniecznie wypróbować ze śmietaną :)

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 07 czerwca 2012 Od 08.06.2012 EURO 2012 GRAMY, JEMY i PIJEMY!

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 17 czerwca 2010 interesuje mnie bardzo zdjęcia "tył" i zdjęcia "przód"

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 16 czerwca 2010 Cudownie wyglądają, uwielbiam takie odsmażane, chrupiące pierożki a do tego boczuś mmmm :) Dzięki Bogu, że nie muszę dbać o linię :P

18 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń