Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5017

Dodano: 21.08.2011

Odsłon: 36204

Wolę ruskie, a jeśli z mięsem to tylko podsmażane :)

Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 średnie cebule
  • ząbek czosnku
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 szlanki ciepłej wody
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy farsz: mięso gotujemy, pod koniec gotowania solimy, odstawiamy. Na patelni szklimy posiekaną w kostkę cebulkę, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Gdy cebulka i czosnek nam się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Robimy ciasto: łączymy mąkę z jajkami i oliwą. Wyrabiamy ciasto, delikatnie podlewając wodą. Pamiętajmy, że czym cieplejsza woda tym lepiej. Gdy dodamy zimnej wyjdą nam kluchy. Dzielimy na 2 części, żeby nie wyschło podczas wałkowania. Po kolei wałkujemy na grubość ok 2 mm. Szklanką wykrawamy krążki

  3. Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy i formujemy pierogi.

  4. Gotujemy ok 15 min w osolonej wodzie, odcedzamy.

  5. Podsmażamy na maśle lub oliwie z oliwek (tak jak lubimy).

  6. Podajemy z podsmażanym boczkiem, cebulką, szczypiorkiem, śmietaną lub barszczem.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jasiakucko 16 lutego 2015 Nie wiem dlaczego wszyscy podają przepisy na pierogi z mięsem, gdzie zawsze mięso jest gotowane. Spróbujcie zrobić pierogi z mięsem surowym np. łopatką mieloną, a przekonacie się jak są smaczne. Cały smak mięsa pozostanie w pierogach, a nie w wodzie w której gotujecie mięso. Jako przyprawy dodaję usmażoną cebulę,sól, pieprz i majeranek.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

malina27 03 września 2011 agnieszko,też tak zawijam-od lewej do prawej,a moje dzieci -od prawej do lewej ,taka trochę podwójna robota.....

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Malwa55 22 sierpnia 2011 Apetyczne pierożki,wyrabiając ciasto na pierogi zawsze dodaję zimnej wody i jeszcze kuchy mi nie wyszły ani razu, Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 21 sierpnia 2011 ale smakowite zdjęcie, mam ochotę na te pierogi !!:D

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agnieszkacrow 21 sierpnia 2011 są 2 szkoly, jedni kupują mięso, gotują a potem mielą, ja natomiast kupiłam gotowe mielone, ugotowałam i odcedziłam, następnie dodałam do cebulki zeszklonej na patelni, smacznego :)

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 21 sierpnia 2011 a co z miesem??takie z garnkadodajemy do tej cebulki??,mieso powinno byc przemielone przez maszynke! ja to wiem,ale..sa osoby (mlode) kuchareczki co nie wiedza co z tym fantem zrobic przepisy pisze sie jasno ze zrozumieniem, mysle ,ze ci to sie wymsknelo,pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń