Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Pierogi z mięsem i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4583

Dodano:

Odsłon: 7904

Przepis powstał dzisiaj dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Spokojnie mogę powiedzieć, że są jeszcze lepsze :) Z podanych składników wyszło mi trochę ponad 100 pierogów :)

Składniki

  • Ciasto:
  • ok. 1 kg mąki pszennej
  • 2 jajka
  • woda
  • Farsz:
  • ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto dobrze wyrobić. Wody dodać tyle, żeby składniki się połączyły, ok. półtorej szklanki. Gdyby ciasto się kleiło dosypać mąki. Gotowe ciasto rozwałkować nie za grubo i szklanką wykrawać kółka.

  2. Gotowane lub duszone mięso wieprzowe zmielić.
    Pieczarki zetrzeć na tartce i dużych oczkach i dusić aż woda wyparuje (nie mielić).
    Mięso, pieczarki, jajko oraz przyprawy dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na każde wykrojone kółko nałożyć łyżeczkę farszu i skleić brzegi. Układać na tacy oprószonej mąką. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 min.
    Podawać z ulubionym sosem, masłem, lub skwarkami.
    Pierogi można przechować do następnego dnia. Wystarczy je ugotować, ostudzone włożyć warstwami do miski (warstwy oddzielam papierem do pieczenia aby pierogi się nie posklejały) i schować do lodówki. Smacznego :)

    Do pierogów wykorzystuję obrane i zamrożone mięso z kości schabu, na których gotowana była zupa np. pomidorowa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 05 grudnia 2013 ileee? ponad 100??????
to ja wpadam chociaz na 10 szt,pozdrowka i pychotki:)
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń