Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem w pomidorowym cieście

Pierogi z mięsem w pomidorowym cieście

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1561 Ocena: 35736

Dodano: 15.07.2017

Odsłon: 332

Pyszne pomidorowe ciasto, idealnie komponuje się z wołowym mięsem. W zasadzie mięso może być mieszane, ważne by wykorzystywać to, co nam zostaje. Robiliśmy rosół, więc mięso pozostało do dyspozycji. Cud, miód, malina…najważniejsze, by w kuchni nic nie marnować.

Składniki

  • Farsz:
  • 700-800 g wołowiny (np. rostbef)
  • natka pietruszki
  • maggi
  • pieprz
  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 50 g masła
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ugotowane mięso oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście proporcje składników farszu mogą być inne, dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych.

    W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wyrabiamy do momentu całkowitego połączenia składników.

    Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.

    Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku.

    Podajemy okraszone z podsmażoną na oleju cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 4 dni temu coś wspaniałego...ale mi narobiłeś ochoty mniammm....:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 4 dni temu cały talerzyk poproszę tych pysznych pierożków ;-)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń