Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z mięsem z kury z rosołu

Pierogi z mięsem z kury z rosołu

Autor:

Przepisów i artykułów: 401 Ocena: 4909

Dodano:

Odsłon: 566

Tutaj zostało wykorzystane mięso z kury po rosole.

Składniki

  • CIASTO:
  • -500 g. mąki -125 g. miękkiego masła -niecała szklanka letniej wody
  • -1 małe jajko -1 żółtko -1/2 łyżeczki soli
  • FARSZ:
  • -mięso z ugotowanej kury(moja miała 2 kg.)
  • -1 podsmażona cebula na tłuszczu
  • -1 marchew z rosołu -pieprz, sól
  • DO POLANIA:
  • -1 podsmażona cebula na tłuszczu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. farsz-Najpierw ugotować kurę na rosół. Mięso oskubać i przemielić wraz z marchewką,przez maszynkę do mięsa. Jak ktoś lubi może dodać skórkę z kury, ja nie lubię to odrzucam.Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem. Jak ktoś lubi może wzbogacić czosnkiem czy jakimiś ziołami. Zrobić małe kulki, mnie wyszło 72 szt.

  2. ciasto-Do miski, wbić jajko, dodać żółtko, rozkłócić widelcem. Przesiać tam mąkę, dodać masło, posolić. Letnią wodę wlewać stopniowo i łopatką wymieszać, potem ręką zagnieść. Przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zagnieść dokładniej.Podzielić na 3 części,przykryć ściereczką. Brać porcje, zrobić wałek pokroić na 12 części, dodatkowo każdą na pół. Zrobić kulki, będzie 24 szt. Każdą lekko rozwałkować, kłaść kulkę z mięsa, lekko wgnieść i zlepiać pierogi.

  3. Układać na dużej desce, albo blaszce ze ściereczką czy oprószonej mąką.Z resztą ciasta postąpić tak samo.

  4. Pierogi wrzucać porcjami na gotującą wodę, zamieszać i przykryć.Jak pierogi wypłyną, to odkryć garnek, przemieszać i gotować ok.8 min. Pilnować, żeby nie rozgotować.Zahartować pierogi (przestraszyć) 1 szklanką zimnej wody. Pierogi wybrać durszlakiem. Podawać polane, podsmażoną cebulką, albo usmażonym boczkiem.Do tych pierogów można podać czysty barszcz w kubku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń