Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z owocami

Pierogi z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 107

Dodano:

Odsłon: 3242

Kto z nas nie lubi pierożków? Miękkich z pysznymi owocami w środku?

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • żółtko, 1
  • Miękkie masło, 2 łyżki
  • Ciepła woda z kranu, 2/3 szklanki
  • sól, szczypta
  • dowolne owoce
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewany przez sito i wysypujemy na stolnicę. Wsypujemy szczyptę soli. Pośrodku mąki robimy zagłębienie i wbijamy żółtko. Długim nożem siekamy lekko, dodajemy miękkie masełko i siekamy znowu.

  2. Ciasto stopniowo podlewamy niewielką ilością ciepłej wody (koniecznie kranowej, nie gotowanej). Zarabiamy ciasto, tak aby w środku po przekrojeniu było jak najbardziej gładkie.

  3. Rozwałkowujemy ciasto na cienki mniej więcej 3 mm placek. Szklanką wykrawamy kółka. Do środka każdego wkładamy owoce ( Jeżeli owoce są zbyt soczyste, posypujemy je bułka tartką, która wchłonie nadmiar soku). Sklejamy pierożka, kładziemy go na stolnicy i widelcem dociskamy tam, gdzie poprzednio uciskały nasze palce. Pierożki nie rozkleją się, a dodatkowo będą miały ciekawy kształt.

  4. Gotujemy w osolonej wodzie, po wypłynięciu pierożków jeszcze 5 minut.

  5. Smacznego! : )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń