Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierogi z piekarnika z serem

Pierogi z piekarnika z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 3698

Dzisiaj przedstawiam Wam małą drobną przekąskę na słodko - pierogi z serem. Ale nie są to takie zwyczajne pierogi, tylko z piekarnika :) Dobrze wyrośnięte ciasto drożdżowe i nadzienie z białego twarogu to sukces tego przepisu. Świetnie nadadzą się na śniadanie, kolację czy też nawet mały deserek w ciągu dnia. Najlepiej smakują z musem malinowym :) Gwarantuje, że dzieciom też one zasmakują, zwłaszcza ja pomogą lepić. :)

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka pszenna tortowa 250 g.
  • Mąka orkiszowa 250 g.
  • Drożdże świeże 30 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ciepłe mleko 250 ml
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Masło 2 łyżki
  • Uwaga! Z podanej ilości wychodzi ok. 30 małych pierożków.
  • NADZIENIE
  • Twaróg biały 200 g
  • Cukier waniliowy ilość wg. smaku
  • Żółtko 2 szt.
  • WIERZCH PIEROGA
  • Jajko 1 szt.
  • Mak kilka łyżeczek
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozdrobnić z cukrem, dolać odrobinę ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Masło rozpuścić i poczekać aż ostygnie.

    Mąki przesiać przez sitko, wbić jajko, dodać sól, mleko, masło i wcześniej przygotowany zaczyn. Wyrabiać ciasto, najlepiej rękami i to na blacie posypanym mąką. Gdy ciasto będzie gotowe, przykryć ściereczką i zostawić na ok. godzinę w ciepłym miejscu (powinno podwoić objętość).

    W między czasie przygotować farsz. Ser rozdrobnić widelcem, dodać żółtka i cukier, dobrze wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na ciasto położyć farsz z twarogu i wykrawać pierogi (ja użyłam zwykłej szklanki), następnie wyrobić ładny brzeg.

    Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180-150 stopni przez ok. 15 min.

  2. Najlepiej smakują na ciepło.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 07 marca 2018 Ale zjadłabym takie pierożki! <3 Wyglądają niezwykle apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 marca 2018 Powiem szczerze, że z "francuzem" robiliśmy podobne wiele razy, ale z drożdżowym jeszcze nie.
Więc co? Trzeba będzie wypróbować, bo bardzo apetycznie wyglądają i tak też zapewne smakują, a łasuchów w domu sporo :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń