Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z suszonymi owocami

Pierogi z suszonymi owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 508

Dodano:

Odsłon: 27

Pierogi z suszonymi owocami to bardzo smaczne danie na słodko, można je przygotować nie tylko na wigilię.

Składniki

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szkl maślanki
  • sól
  • Nadzienie:
  • 3-4 suszone gruszki
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 1/2 szkl suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • wanilia, cynamon, miód
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Suszone śliwki, żurawinę i gruszki wsypać do garnka, dodać kawałek laski wanilii i cynamonu, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 15-20 minut.

    Następnie owoce wyjąć z wody, posiekać, wymieszać z kandyzowaną skórką pomarańczową i miodem.

  2. Ciasto: Do przesianej mąki dodać odrobinę proszku do pieczenia, żółtka, oliwę i maślankę.
    Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny

  3. Następnie rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz

  4. Dokładnie zlepić, ułożyć na posypanej mąką desce.

  5. Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Wyjmować łyżką cedzakową, ułożyć na talerze, polać płynnym miodem lub zrumienionym masłem, podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń