Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierogi zakopiańskie"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 62
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 106
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 63
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 125
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, opłucz, włóż do garnka. Zalej osoloną wodą i ugotuj do miękkości (20 minut). Odlej, pozostaw do ostudzenia, a następnie obierz z łupin i zmiel lub przeciśnij przez praskę. Możesz także wykorzystać ziemniaki, które pozostały ci z obiadu lub z po przedniego dnia.
Ziemniaki przełóż do miski. Dodaj przesianą mąkę oraz kaszę mannę. Wkrusz 5 dag bryndzy. Wbij dwa jajka. Wsyp szczyptę soli. Z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi.
Resztę bryndzy rozdrobnij widelcem. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki i drobno je posiekaj. Dodaj do bryndzy, wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Szklanką wycinaj kółka. Na środek każdego nałóż porcję bryndzy z natką. Składaj na pół, formując pierogi. Starannie dociskaj i zlepiaj brzegi.
W garnku zagotuj 3 l wody z solą. Na wrzątek partiami wrzucaj przygotowane pierogi. Gotuj 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Osącz. Boczek (lub słoninę) pokrój w kosteczkę. Wytop na rozgrzanej suchej patelni. Pierogi rozłóż na talerze. Podawaj razem ze skwarkami.Źródło: Świat kobiety