Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze śliwką"
...ale pyszny.
Odsłon: 689
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 615
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 345
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 145
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5115
...ale pyszny.
Odsłon: 689
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 67
Polecam.
Odsłon: 615
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 345
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 145
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5115
Składniki
W przesianej na stolnicę mące robimy wgłębienie. Wlewamy w nie olej, wsypujemy sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy, dolewając tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, a następnie wykrawamy z niego, np. szklaneczką, krążki.
Na gotowe krążki kładziemy pokrojone większe lub całe mniejsze śliwki kalifornijskie (wówczas na jeden pierożek przypada 1,5 śliwki). Dokładnie sklejamy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Od chwili wypłynięcia powinny się jeszcze gotować trzy minuty.
Ugotowane pierogi odcedzamy. Polewamy stopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.
<strong> Jadwiga Kwiek, Zakliczyn nad Dunajcem</strong>Źródło: Rewia