Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze śliwkami w całości

Pierogi ze śliwkami w całości

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 15061

Dodano:

Odsłon: 648

Pierogi te są ulubionymi pierogami na wigilię mojej córki. Są bardzo proste i pyszne. Szybko się je robi i są idealne do robienia przez dzieci.

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/4 szklanki wrzącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 1 opakowanie bezpestkowych suszonych śliwek kalifornijskich
  • 2-3 łyżki masła
  • olej do gotowania pierogów
  • sól
  • cukier do posypania pierogów
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy mąkę, sól, dolewamy wrzącą wodę oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto.

  2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm ja zawsze to robię na oko bo lubię jak ciasto na pierogi jest trochę grubsze. W cieście wykrawamy koła, można użyć szklanki, ja zawsze używam foremek. Resztę za mnie zrobiła Julcia. Ja zawsze pierogi lepię w rękach, ale ona woli używać do tego specjalnej maszynki do pierogów. Tak więc śliwkę umieszczamy na wyciętym kole i zlepiamy, albo ręcznie, albo tak jak Julcia za pomocą maszynki.

  3. Gotowe pierogi odstawiamy na ściereczkę.

  4. Pierogi gotujemy we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Pierogi po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy jakieś 5 minut na wolnym ogniu.

  5. Ugotowane pierogi odcedzamy. Oblewamy je roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń