Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 14681

Niezbyt szybkie ale łatwe i dobre.

Składniki

  • ser biały półtłusty, 40 dag
  • szpinak mrożony (całe liście), 40 dag
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
  • mąka, 3 szklanki
  • jajko, 1
  • ciepła woda, 3/4 szklanki
  • olej, 1 łyżka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ser rozgnieść w misce. Dodać sprasowany czosnek. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

  2. Szpinak poddusić na patelni, żeby odparować wodę. Jask ostygnie drobno pokroić. Dodać do sera. Dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

  3. Z mąki, jajka, wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi.

  4. Wykrawać kwadraty. Na środek dawać około łyżeczki farszu szpinakowego i lepić trójkąty.

  5. Gotować w osolonej wodzie tak jak zwykłe pierogi. Polewać rostopionym masełkiem, żeby się nie posklejały.

  6. Podawać polane kwaśną śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ja2155 06 kwietnia 2012 dla mnie szpinak to ochyda a prawda o jego wartościach witaminowo żelazowych to mit

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kufelek 17 maja 2010 Oj warto było poświecić troszkę czasu, żeby lepić te pierożki. Rewelacyjne. Pyszne. POLECAM!!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 04 lutego 2010 kolejne fajnie danie z tak mało znanyjm szpinakiem- super przepis

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

POMPOLINA 03 lutego 2010 Pierogi uwielbiem, szpinak kocham więc danie w sam raz dla mnie. Dodaje do ulubionych i jutro zabieram się do robienia tych smakołyków:))

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń