Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze szpinakiem i fetą"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Składniki
Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj przecier pomidorowy, duś 15-20 minut, na koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Mieszają,c gotuj aż do odparowania płynu. Przestudź, dodaj pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Z podanych składników zagnieć ciasto, po trochu dolewając wody. Powinno być sprężyste. Podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 2 mm.
Małą szklanką (literatką) wykrawaj placuszki. Na połowę placuszków nałóż farsz, przykryj drugim placuszkiem (bez farszu) i dokładnie zlep brzegi.
Pierożki wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z sosem pomidorowym.
<strong>: 60 min Sztuka: 70 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie