Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Pierogi ze szpinakiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Pierogi ze szpinakiem i fetą"

Składniki

  • Na 50 dag mąki pszennej
  • ok. 1 szklanka gorącej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli Na 50 dag mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa Na sos: 50 dag przecieru pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na oleju zeszklij cebulę. Dodaj przecier pomidorowy, duś 15-20 minut, na koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę.

  2. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Mieszają,c gotuj aż do odparowania płynu. Przestudź, dodaj pokruszoną fetę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj.

  3. Z podanych składników zagnieć ciasto, po trochu dolewając wody. Powinno być sprężyste. Podziel je na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość około 2 mm.

  4. Małą szklanką (literatką) wykrawaj  placuszki. Na połowę placuszków nałóż farsz, przykryj drugim placuszkiem (bez farszu) i dokładnie zlep brzegi.

  5. Pierożki wrzuć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Po wypłynięciu gotuj je jeszcze przez 2-3 minuty. Podawaj z sosem pomidorowym.

  6. : 60 min Sztuka: 70 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń