Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierośniki

Pierośniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 11957

Pierośniki to krzyżówka pierogów ruskich z naleśnikami. Główną zaleta tego dania,jest możliwość wykorzystania naleśników które nam np.zostały z poprzedniego dnia?! Na prawdę polecam!!! ;c)

Składniki

  • woda gazowana (dla spulchnienia ciasta), łyżka stołowa
  • mleko (w zależności od tego ile chcecie mieć naleśników?)
  • mąka (na oko,aż ciasto osiągnie oczekiwaną konsystencje)
  • sól (szczypta)
  • olej
  • jajka, 1-2
  • ziemniaki, 1kg
  • ser biały tłusty, 1-2kostki
  • cebula, 1
  • pieprz
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz na pierogi: Obieramy i w osolonej lekko wodzie gotujemy ziemniaki,aż staną się miękkie i będą się rozpadały,czyli jakieś 20-25min,w zależności od rodzajów ziemniaków.Odcedzamy i zgniatamy,bądź przeciskamy ziemniaki przez praskę. W między czasie na patelni podsmażamy cebulę,na 2 łyżkach oleju.Zesmażoną cebulę przekładamy do ziemniaków,dodajemy biały ser,sól i pieprz do smaku i wszytko razem mieszamy,wyrabiając w ten sposób farsz...

  2. Naleśniki: Wlewamy mlego do dużej miski i dodajemy wodę gazowaną i jajka. Rozbełtujemy żeby składniki się połączyły. Następnie dodajemy odrobinę soli,proszek do pieczenia,mąkę. Wszystkie składniki mieszamy aż powstanie ciasto na naleśniki,o prawidłowej,gęstej konsystencji.Możemy wszystkie składniki połączyć używając do tego miksera,na wolnych obrotach. Będziemy wtedy mieli pewność że wszystkie składniki się ze sobą połączą i nie powstaną niepotrzebne grudki z mąki. wlewamy 1-2łyżki oleju na patelnię,rozgrzewamy go i dodajemy gorący olej do ciasta.Mieszamy i zaczynamy smażyć naleśniki,nalewając na patelnię dosłownie kilka kropli oleju,ewentualnie używać do smarowania patelni smalcu. Chodzi tylko o lekkie natłuszczenie patelni!

  3. Pierośniki; Na ciepłe jeszcze naleśniki nakładamy łyżkę stołową (może być z górką) farszu i rozsmarowujemy po całości. Następnie składamy naleśnik na pół i znowu na pół na tzw.chusteczkę,bądź jak kto woli zawinąć jak krokieta?! Tym oto sposobem mamy gotowego naleśnika z farszem"pierogowym",który można pdawać zarówno na swierzo po przygotowaniu,jak i podsmażone na patelni jak pierogi?!

  4. Dobra rada: Jeśli chodzi o nakładanie farszu na naleśniki,to najlepiej robić to jeśli są one ciepłe. Wtedy farsz lepiej się na naleśnikach rozsmaruje i nie będzie się zwijał i odklejał! Jeśli macie nalesniki które np.zostały Wam z poprzedniego dnia,to wstawcie je na kilka sekund do mikrofalówki a następnie nakładajcie farsz.

  5. Życzę SMACZNEGO i mam nadzieje że dużo osób skorzysta z tego przepisu,oraz wielu z Was go polubi! ;c)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Marusia26 15 czerwca 2013 Jestem ogromnie wdzięczna za ten super smaczny przepis. Nie umiem kleić pierogów, a kocham pierogi ruskie. Kiedy przychodzą do mnie znajomi wiedzą, ze znowu ich tym uraczę. :)))
Dziękuję. Faktycznie najlepsze są na drugi dzień mocno podsmażone.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 05 listopada 2012 Uwielbiam takie naleśniki, zwłaszcza z sosem grzybowym :) Pierośniki - świetna nazwa, będę jej używać

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń