Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożki a'la chinkali

Pierożki a'la chinkali

Autor:

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1058

Dodano:

Odsłon: 1253

Proponowane przeze mnie dzisiaj danie to pierożki z mięsem i przyprawami, w których po ugotowaniu wytrąca się smaczny bulion. Tradycyjne chinkali (pochodzące z Gruzji) je się rękoma, nadgryza się kawałek, wypija bulion i zjada smakowitą resztę pierożka. Cud, miód, malina! :)

Składniki

  • CIasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne.
    Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.

  2. Mięso przekładamy do miski, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do mięsa. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i utartymi (np. w moździerzu) ziarnami kolendry. Na koniec dolewamy bulion i dokładnie mieszamy, aż mięso wchłonie cały płyn. Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.

  3. Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm i wykrawamy koła o średnicy 10 cm (ja wykrawałam kubkiem:) ).
    Na każde koło nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi na zakładkę - na kształt sakiewki.

  4. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez 5 minut od wypłynięcia.
    Pierożki podajemy posypane grubo zmielonym pieprzem, ja dodatkowo polałam je masełkiem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 18 lipca Bardzo fajny przepis i perfekcyjne wykonanie. Uwielbiam chinkali Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń