Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki inne

Pierożki inne

Autor: UlkaK

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano: 19.01.2010

Odsłon: 1080

Super smaczne

Składniki

  • mąka, 0,5 kg
  • drożdże, pół paczuszki
  • mleko, szklanka
  • sol i cukier, po szczypcie do ciasta
  • oliwa z oliwek, 3-5 łyżek
  • mięsko pozostałe z rosołu, około 30 dag
  • jajko surowe, 1 szt
  • cebula, 1-2 sztuki
  • ewentualnie dodaję czerwona papryka
  • pieczarki, kukurydza
  • przyprawy: sól, pieprz
  • przyprawa meksykańska/do gyrosa
  • oliwa do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzać z cukrem aby było letnie, dodać drożdże, wymieszać, poczekać aż zacznie rosnąć. Mąkę przesiać. Dodawać rozczyn i oliwę aby uzyskać jednolite miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

  2. Mięsko drobniutko kroję. Na patelni podsmażam cebulke pokrojoną w kostkę. Jeśli robię wersję z papryką to również ją drobniutko kroję i dodaję wszystko do podsmażenia. po ostygnięciu dodaję do mięsa. Dodajemy jajko, i przyprawy: troszkę soli, pieprzu, ewentualnie przyprawę meksykańską czy gyros. Ręką dokładnie mieszam farsz.

  3. Gdy ciasto urośnie zagniatam raz jeszcze i odrywam kawałki które cieńko rozwałkowuję. Wycinam kółka w które wkładam jedną łyżkę farszu i zlepiam jak pierogi (można użyć gotowego urządzenia do lepienia).

  4. Smażymy w gorącej oliwie do zarumienienia z obydwu stron. Uwaga - smażą się naprawdę szybko, trzeba uważać aby nie przypalić.

  5. Pierożki są świetne do zupy, jako przekąska do pracy. Na drugi dzień sa cudnie puszyste po podgrzaniu w mikrofali. Mozna w sumie użyć różnych składników ale jest to przepis właściwie na wykorzystanie zbędnego mięska z rosołu i w wersji pierwotnej farsz zawierał tylko mięsko z podsmazoną cebulą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

UlkaK 20 stycznia 2010 Drożdże zwykłe, nie suszone. Połowa standardowego opakowania - kostki

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gutka 19 stycznia 2010 pół paczuszki drożdży czyli jak rozumiem to drożdże suszone ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń