Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki z jagodami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 767
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 767
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Jagody przebierz, umyj w miseczce zmieniając wodę, osusz. Przełóż je do miseczki, dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do większej miski, dodaj szczyptę soli i powoli dolewaj zagotowaną wrzącą wodę, cały czas mieszając. Na koniec wlej olej. Gęstą masę przełóż na stolnicę posypaną mąką, a gdy przestygnie starannie zagnieć, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne i nie będzie się lepić. Jeśli będzie za rzadkie, dosyp mąki, jeśli za gęste – dolej ciut wody. Uformuj z ciasta kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min, by odpoczęło.
Ciasto podziel na dwie porcje i rozwałkuj każdą na grubość około 2 mm. Nożem lub radełkiem wytnij kwadraty, na środek każdego z nich nałóż jagodowy farsz i dokładnie zlep brzegi, tworząc trójkąty. Pierogi wrzucaj po kilka sztuk do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem kilku kropel oleju. Po wypłynięciu, gotuj je jeszcze ok. 2 min. Następnie wyjmuj na talerz łyżką cedzakową.
Podawaj pierogi ze zrumienionym masłem, posypane cynamonem lub ze słodką śmietaną.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 285 kilokalorii
Dodatek mąki ziemniaczanej sprawi, że jagody puszczą mniej soku.Źródło: Świat i Ludzie