Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki z nadzieniem szpinakowym

Pierożki z nadzieniem szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 3218

Pierożki są pracochłonne, ale szybko znikają, są pyszne i nietuczące.

Składniki

  • CIASTO:
  • ziemniaki ugotowane i przeciśnięte przez prasę, 1 kg
  • Jaja, 3 szt.
  • mąka, ok. 2,5-3 szkl. (ile się wgniecie)
  • sól, 0,5 łyżeczki
  • masło do smarowania ciasta
  • FARSZ:
  • 2 opakowania młodego szpinaku w torebce około, 500g.
  • 2 opakowania sera feta
  • duże ugotowane ziemniaki przepuszczone przez prasę, 4
  • czosnek, 6-8 ząbków
  • odrobina masła do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Lekko studzimy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez prasę. Oddzielamy ilość potrzebną do farszu a z większości ziemniaków przygotowujemy ciasto. Dokładamy całe jajka, sól, mąkę i krótko wyrabiamy ok. 1 minutę. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.

  2. W międzyczasie na patelni rozpuszczamy masło i chwilkę smażymy szpinak. Listki muszą się skurczyć. Przekładamy je do miski, dokładamy tartą na grubych oczkach tarki fetę lub pokruszoną widelcem. Wszystkie składniki mieszamy w misce.

  3. Na posypanej sowicie mąką stolnicy rozwałkowujemy częśc ciasta i wycinamy kółka na pierożki, każdy powinien być około 2-3 milimetrowej grubości. W środek każdego wkładamy łyżeczkę farszu i zalepiamy dociskając boki widelcem. Pierożki układamy na natłuszczonej masłem blaszce lub na papierze do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Podajemy gorące, ciepłe lub zimne najlepiej z sałata z sosem czosnkowym i oliwkami i osobno z dipem czosnkowym. Pierożki można również zrobic na słodko z serem (ser tak jak do naleśników) i podawac z żurawiną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Magda007 29 czerwca 2011 Pierożki wychodzą pyszne, robiłam je już kilka razy, za szybko znikają z talerza :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 marca 2011 Rewelacyjne nadzienie i chrupiąca skórka, marzenie :) Nigdy takich nie zrobię, ale z największa przyjemnością bym zjadła. Zazdroszczę Twoim domownikom.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń