Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierożki z salsą

Pierożki z salsą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Pierożki z salsą"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do misy i wymieszaj z połową łyżeczki soli. Stopniowo dolewaj rozpuszczone i lekko schłodzone masło. Pod koniec dodaj 100 ml letniej wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.

  2. Owiń je folią spożywczą i wstaw na minimum pół godziny do lodówki, by się schłodziło.

  3. Papryki oczyść, posiekaj. Poszatkuj cebulę i 2 obrane ząbki czosnku. Warzywa przesmaż na 2 łyżkach oleju. Przełóż do miski. Wymieszaj z ricottą, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.

  4. Ciasto rozwałkuj na cienki płat. Szklanką wykrój 16 kółeczek. Rozłóż farsz. Zlep ciasto, formując pierogi. Krawędzie lekko dociśnij widelcem.

  5. Na patelni rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Partiami wrzucaj pierożki. Smaż na rumiano. Groszek ugotuj, zmiksuj z chili, 100 ml oleju i natką. Dopraw solą. Podaj do pierożków.

  6. Dip serowy

  7. Pokrusz 15 dag sera typu feta. Dodaj 2 łyżki ulubionych ziół, ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny, 4 łyżki jogurtu naturalnego oraz 2 łyżki oliwy. Zmiksuj, dip dopraw solą oraz pieprzem. Podaj do pierożków.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń