Do góry

Przekąski Przepis na:

Pierożki z serem i szynką

Pierożki z serem i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 4322

Dodano:

Odsłon: 59107

chrupiące pierożki doskonałe do kufelka piwka

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki ,margaryny,1 jajka i kurkumy zagnieśc ciasto ,dodać 2 szczypty soli.Ser i szynkę pokroić na małe paseczki.Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka na każdym kółku położyć po paseczku sera i szynki i złożyc na pół formując pierożka (brzegi dobrze skleić).Gotowe pierożki ułożyć na natłuszczonej blaszce,posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem ,piec ok 12-15 minut w 180 stopniach.Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

JEDNAzNICH 26 stycznia 2011 Czy tych pierogów w trakcie pieczenia nie nalezy obrócić? Nie przywierają do blaszki? Nie przypiekają się? Ot położyć na blasze i dać im spokój do końca? I drugie pytanie - wyglądają na bardzo wyrośniete, ale jeśli w środku nie ma klasycznego farszu tylko paseczek sera i szynki, to czy po upieczeniu nie są te pierogi w środku puste?

Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 stycznia 2011 pieknie ... i do tego kubek barszczu czerwonego - prosto i pysznie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

elizabeth24v 26 stycznia 2011 Droga Wiola,a ile tych pierożków wychodzi z tej porcji ciasta?Przepis podoba mi się,bo taki szybki..

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 12 marca 2010 zarka może sezam albo poprostu posyp mieloną papryką i mam jeszcze jeden pomysł można by spróbować posypać startym serem wtedy by sie fajnie na wierzchu zapiekł-zrobię tak następnym razem,pozdrowionka

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Orchidea1 12 marca 2010 Wczoraj zrobiłam: pycha :) Polecam wszystkim!
ps. do niektórych pierożków, zamiast żółtego sera, dodałam ziołowy capresi... idealnie się komponuje z ciastem :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuzynkabietka 09 marca 2010 wyglądają smakowicie,jutro będę robiła

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

purchawencjos 09 marca 2010 mmmmmmm zapowiada się pysznie :) robiłam kiedys podobne z kurkami więc może warto dodac grzybki...niekoniecznie kurki :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 09 marca 2010 cieszę sie irma że smakowały ale jeśli chodzi o problem z wałkowaniem to go nie miałam a pomysł z serem plesniowym też fajny zrobie takie następnym razem

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 06 marca 2010 Zrobiła mężowi i gościom te pierożki do piwka i wszyscy byli pod wrażeniem, bardzo szybko zniknęły. Oprócz żółtego sera dałam też ser pleśniowy"Lazur" perłowy i pierożki wyszły bardzo smaczne. Miałam tylko jeden problem podczas wałkowania ciasto bardzo rozwarstwiało się, ale podczas klejenia pierożki robiły się jednolite. Czy Tobie również tak się robiło? Pozdrawiam.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń