Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierś kaczki w pomarańczach"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 94
Składniki
Umyj i obierz pomarańcze. Skórki pokrój w cieniutkie paseczki. Z owoców wyciśnij sok, dodaj do niego 2 filiżanki rosołu i 2 łyżki octu jabłkowego. Podgrzej. Gdy sos odparuje i zgęstnieje, zdejmij z ognia.
Piersi kaczki delikatnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Skórkę ponacinaj w ukośną kratkę, starając się nie naciąć mięsa. Natrzyj z obu stron solą i pieprzem.
Odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnie przesmaż kaczkę na gorącej patelni z obu stron po kilka minut, aż tłuszcz się wytopi, a skórka przyrumieni.
Kaczkę wstaw do piekarnika i zapiecz przez 10 minut w temperaturze 180° C. Po wyjęciu odstaw w ciepłe miejsce, aby mięso odpoczęło i puściło sok.
Potem przełóż je na talerz, udekoruj cząstkami pomarańczy i polej sosem.
Przepis poleca Beata Tyszkiewicz</strong>Źródło: Na żywo