Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka faszerowana kurkami

Pierś kurczaka faszerowana kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 1237

Dzisiaj robimy pierś kurczaka faszerowaną kurkami. Łatwo, prosto i smacznie. Osobiście uważam, że kurki są za drogie, aby kupować prawie kg, więc kupiłam 20 dag i reszta to były po prostu pieczarki. Dodatkowo zrobiłam sos koperkowy no i dodałam ryż oraz fasolkę szparagową .

Składniki

  • 4 piersi kurczaka
  • 60 dag kurek ( ja miałam 20 dag kurek i 50 dag pieczarek )
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag mozzarelli lub oscypka
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatałowa
  • 1/2 pęczka koperku
  • sok z całej cytryny
  • oliwa
  • olej do smażenia
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego ( ja dałam 1/2 szklanki )
  • łyżka czerwonego pieprzu ( osobiście go nie miałam )
  • sól
  • Pieprz ziołowy
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso naciąć. Ułożyć w naczyniu, polać sokiem z cytryny, kilkoma łyżkami oliwy, posypać czerwonym pieprzem, szczyptą soli, obłożyć koperkiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny.

  2. Na maśle poddusić cebulę i czosnek, dodać oczyszczone kurki, smażyć, aż powstały sok odparuje. Doprawić solą, pieprzem, gałką. Przestudzić, połączyć z serem i musztardą.
    Farszem nadziać mięso.

  3. Piersi spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na gorącym oleju. Podlać bulionem, dusić pod przykryciem, co jakiś czas odwracając, aż bulion odparuje, a mięso będzie gotowe. Podawać z sosem koperkowym.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń