Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka w ciescie francuskim

Pierś kurczaka w ciescie francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 56

Dodano:

Odsłon: 21886

Cos smacznego i specjalnego

Składniki

1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś kroimy na dwie równe części. Każdą z nich solimy, pieprzymy i "oreganujemy" ;)

  2. Ciasto francuskie przycinamy do odpowiednich rozmiarów (ja kupuję takie gotowe, niemrożone w Lidlu lub Biedronce i nie mam kłopotów z wałkowaniem itp.), kładziemy na posypaną mąką blaszkę i na 10 minut wkładamy do lodówki, żeby się nam nie rozpłynęło w trakcie przygotowań.

  3. Po tym czasie wyjmujemy i nacinamy w następujący sposób: z każdej strony, wzdłuż dłuższego boku robimy nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co 1,5-2 cm; po środku ciasta mają zostać jakieś 4-5 cm niepocięte.

  4. Na tak przygotowanym cieście kładziemy pierś, na nią plasterek sera, a na wierzch szynkę. (W innej wersji na pierś idą podsmażone z cebulą pieczarki i plasterek sera żółtego). Zabieramy się do zaplatania paseczków ciasta (na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy...). Pomiędzy paseczkami powinny zostać maleńkie przerwy, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia.

  5. Gotowe paczuszki wkładamy na 15 minut do lodówki, a potem smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut. Paczuszki powinny zrobić się złociste i kruchutkie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anelon 21 marca 2011 dobry pomysl ten sos czosnkowy sprobuje

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agaroz 19 marca 2011 Robię to od jakiegoś czasu-nazywamy to MUMIĄ ! Przepyszne, sycące danie. Ja do tego robię sos czosnkowy, niebo w gębie!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aktorod 09 stycznia 2011 Ależ fantastyczny pomysł na podanie czegoś w cieście francuskim!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dara1213 04 stycznia 2011 robiłam rok temu :) przepyszne.
ciasto można kupić w biedronce :)
polecam miód w gębiw

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń