Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka z warzywami

Przepis dnia 2010-07-27
Pierś kurczaka z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 981

Dodano:

Odsłon: 24101

Zdrowe i niskokaloryczne, w sam raz na lekki obiad lub kolację. Dla amatorów cukinii i bakłażana.

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • pół białej cebuli
  • po pół strąka czerwonej i żółtej papryki
  • 20 dag pomidorów
  • 1 cukinia
  • pół bakłażana
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • 75 ml bulionu
  • 100 ml Białego Wina
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokrój na cząstki, resztę warzyw pokrój w plastry lub małe kawałki. Na oleju na silnym ogiu przyrumień mięso z obu stron. Zmniejsz płomień i smaż jeszcze ok. 7 min z każdej strony.

  2. Na oliwie podsmaż warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj listki laurowe i przyprawy. Smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Podlej winem i bulinem i na silnym ogniu duś jeszcze ok. 5 min.

  3. Usmażone mięso dopraw solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, dodaj warzywa i chwilę zapiekaj w piekarniku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń