Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś kurczaka ze szpinakiem

Pierś kurczaka ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28002

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Pierś kurczaka ze szpinakiem"

Składniki

  • 2 podwójne piersi kurczaka
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu
  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • po 2 łyżki oliwy i oleju
  • 3 dag masła
  • 300 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi kurczaka op łucz starannie, osusz, a następnie natrzyj solą i obtocz w ziarnach kolorowego pieprzu. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.

  2. W tym czasie przebierz liście szpinaku. Opłucz je, osącz na sicie, a potem posiekaj na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę.

  3. Wrzuć obraną i drobno poszatkowaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szybko przesmaż. Zdejmij patelnię z ognia, odstaw.

  4. Na osobnej patelni rozgrzej olej. Wrzuć piersi, przesmaż na złoto. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj masło. Piecz 15-20 min w 180 st. Przełóż do miski, przykryj na 10 min.

  5. Tłuszcz ze smażenia kurczaka połącz z sosem z pieczenia, zagrzej. Dodaj bulion i koncentrat. Zagrzej, dopraw solą. Patelnię z cebulą ustaw na ogniu. Wrzuć szpinak. Oprósz solą. Smaż 5 minut. Piersi pokrój w plastry. Podawaj z sosem i szpinakiem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń