Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś w marynacie z pasty tandoori

Pierś w marynacie z pasty tandoori

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Pierś w marynacie z pasty tandoori"

Składniki

  • 60 dag piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka pasty tandoori
  • olej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 chili
  • 1 cebula
  • 20 dag boczniaków
  • brokuł
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz, oprósz pieprzem. Czosnek obierz, pokrój w płatki. W misce wymieszaj jogurt naturalny z pastą tandoori, połową czosnku i szczyptą soli. Marynatą polej piersi kurczaka. Odstaw na około 60 minut.

  2. Papryki opłucz, osusz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paseczki. Oczyszczoną z pestek papryczkę chili posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Boczniaki opłucz, pokrój na kawałki. Oczyszczony brokuł podziel na różyczki, wrzuć na osolony wrzątek, zblanszuj. Odcedź na sicie, przelej zimną wodą, osącz.

  3. Pierś włóż na patelnię z rozgrzanym olejem (1-2 łyżki). Obsmaż na małym ogniu. Przełóż do naczynia do zapiekania. Piecz 15 min w 190 st. Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oleju. Przesmaż resztę czosnku, cebulę i boczniaki. Gdy grzyby puszczą sok, dorzuć paprykę, chili i brokuły. Smaż 3 min. Dopraw solą i pieprzem.

  4. Gotowe mięso pokrój w plastry. Obłóż warzywami z boczniakami. Polej sosem z pieczeni. Podawaj np. z ryżem.

  5. porcje, czas ok. 50 min; porcja – 320 kcal, cena 3,60 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń